Oblast ostvarivanja ciljeva Saveza je očuvanje veze gluvih i nagluvih Srbije sa gluvim i nagluvim osobama u regionu...Opširnije o nama

Konferencija na temu donošenja zakona o znakovnom jeziku

Savez gluvih i nagluvih Republike Srpske održao je 20.09.2017. u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske Konferenciju na temu „Značaj donošenja Zakona o znakovnom jeziku gluvih“.

Konferenciji, koja je bila u okviru Međunarodne nedelje gluvih i 25-to godišnjice postojanja SGN Republike Srpske, pored članova, slavljenika, prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i neki predstavnici vlasti. Predsednica SGN Republike Srpske Dubravka Ostojić je ukratko upoznala prisutne sa kakvim se problemima i izazovima suočavaju gluvi u Republici Srpskoj u svakodnevnoj komunikaciji, ističući da je potrebno da cela društvena zajednica radi na usavršavanju i donošenju zakona o znakovnom jeziku, kao što je to slučaj svuda u svetu.

Zašto je važno donošenje Zakona o upotrebi znakovnog jezika ukazali su predstavnici udruženja gluvih iz Srbije, Hrvatske i Kantona Sarajevo koji su ukratko prezentovali primere dobre prakse iz svog okruženja. Motivisali su neke ljude da se uključe u zajedničku borbu sa izazovima koje donosi problem komunikacije, da se izbore za bolji status gluvih i nagluvih u Republici Srpskoj i da se najzad shvati da priča o potrebi uvođenja zakona o znakovnom jeziku u RS više ne sme da bude tabu tema.

foto 2 Konferencija sgsr

Pozovite nas

011/24-39-523