Oblast ostvarivanja ciljeva Saveza je očuvanje veze gluvih i nagluvih Srbije sa gluvim i nagluvim osobama u regionu...Opširnije o nama

Svečana Akademija povodom Međunarodne nedelje gluvih

Međunarodna nedelja gluvih (ne i nagluvih, kako mnogi naglašavaju) obeležena je u u gotovo svim našim udruženjima dok je Centralna akademija koju tradicionalno svake godine organizuje Savez gluvih i nagluvih Srbije održana 28. septembra u Smederevu.

Akademiju, koju je uspešno vodio Nenad Mahmutović, a sa i na znakovni jezik prevodila Katarina Vučenović otvorila je Marija Ristić predsednica Gradske organizacije gluvih i nagluvih Smederevo.

Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Maslać Matović naglasila je da je cilj Međunarodne nedelje gluvih da javnost shvati koje su njihove potrebe, kao i zajednički rad na unapređenju položaja ovih lica. Moto ovogodišnje nedelje gluvih je „Puna inkluzija uz znakovni jezik“, a mi tu nažalost, zbog nerazumevanja nadležnih organa nismo uradili mnogo,  tako da je obrazovanje gluve dece na znakovnom jeziku i pored postojećih zakona još uvek nezavidno. Otuda i pitanje kako da gluvi dostignu akademsko obrazovanje, a što je praksa u svim razvijenim zemljama, kad se kod nas školovanje praktikuje uglavnom na nivou tzv „radničkih zanimanja“.

U izjavi za dnevne novine Danas, Maslać Matović je, između ostalog, navela:

„Dosta toga smo uradili. Uz podršku Ministarstva rada, obezbedili smo 64 prevodioca za organizacije gluvih, usvojen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, radimo na njegovoj promociji.“

Ona je poručila da su za gluve i nagluve osobe koje se redovno školuju potrebni asistenti, ali i da treba više da se radi na promociji zapošljavanja gluvih lica, jer, prema njenim rečima, i dalje pojedini poslodavci radije plaćaju kaznene penale državi nego što zapošljavaju gluve ili neko drugo lice sa invaliditetom. Dodala je i da treba dalje raditi na menjanju svesti, na edukaciji zaposlenih u institucijama i svih ostalih.

„Takođe, cilj je da se izjednačimo sa drugima, još uvek smo jedina kategorija koja nema nadoknadu za svoje telesno oštećenje. Nemamo prava ni na besplatna pomagala, svetlosne budilnike, satove sa vibratorima, bebi alarme itd. Evo juče smo obavešteni da nam je u Kragujevcu odobren projekat za 20 svetlosnih budilnika, pa pozivamo i lokalnu samoupravu u Smederevu da unapredi rad i položaj gluvih lica“, rekla je predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije i pozvala na bolje poznavanje problema i zajedničko delovanje na unapređenju položaja gluvih lica širom Srbije.

Međunarodnu nedelju gluvih obeležavaju širom sveta ukupno 133 nacije, svake godine u poslednjoj nedelji septembra.

Prigodni govor održala je i Biljana Barošević, nova pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Posle toga izveden je zanimljiv kulturno umetnički program, kojim su se predstavile gluve i nagluve osobe iz Požarevca, Užica, Novog Sada, Smedereva i Leskovca.

Pozovite nas

011/24-39-523