Oblast ostvarivanja ciljeva Saveza je očuvanje veze gluvih i nagluvih Srbije sa gluvim i nagluvim osobama u regionu...Opširnije o nama

Skoplje, Republika Makedonija, 28.09.2018

 

Делегација СГСР на прослави јубилеја НСГНРМ

Одазивајући се позиву Националног савеза глувих и наглувих Републике Македониje за учешће на прослави обележавања јубилеја - 70 година постојања и рада тог Савеза, свечаности су, која је тим поводом организована, испред Савеза глувих Србије и региона присуствовали председник и управник Савеза, Драган Марковић и Богољуб Бјелић.

Централна манифестација је одржана у петак, 28. септембра 2018. године у Скопљу, у малој дворани Македонске филхармоније, у присуству бројних гостију који су увеличали свечани скуп поводом обележавања овог значајног и ретког јубилеја и пожелели, традиционално љубазним, домаћинима још пуно успешних пословних година.

Поздравни говор с освртом на постојање НСГНРМ од његовог формирања до данашњих дана, као и, нешто касније у току програма, на организациону структуру, функционисање и активности, дао је председник Савеза Томица Стојановски.

Председник Републике Македоније Зоран Заев, који је због пословних обавеза био спречен да присуствује прослави поводом обележавања јубилеја, упутио је поздравно писмо.

Свечаном скупу се с празничном нотом обратио и представник Министарства рада и социјалне политике Републике Македоније Вангел Тркаљанов.

Пригодан и богат културно - уметнички програм незаборавним су га својим наступима учинили глуви ученици Завода за рехабилитацију деце са оштећеним слухом “Кочо Рацин” из Битоља и Државног центра за образовање и рехабилитацију “Партение Зографски” из Скопља, изводећи сплет народних игара, модеран плес и пантомимски перформанс.

Поделом заслужних признања – плакета и захвалница, завршен је официјелни део свечаности. Међу награђенима је и Савез глувих Србије и региона, који је добио високо признање – Благодарницу за посебан допринос неговању сарадње међу глувима и њиховим савезима. Примајући ову високу почасну награду, председник СГСР Драган Марковић се бираним речима најтоплије захвалио у свом краћем емотивном говору.

Дружење је настављено уз необавезну шетњу улицама Скопља и разгледању знаменитости града, међу којима је и Спомен кућа Мајке Терезе, а потом током свечане вечера са члановима руководства НСГНРМ.

Рецимо и то да је Савез глувих Србије и региона био једино удружење глувих и наглувих лица из региона и бивших југословенских република који се одазвало позиву.

Док је Савез глувих и наглувих Србије, из оправданих разлога спречен да пошаље своје представнике јер се тог истог дана, у оквиру Међународне недеље глувих, у Ваљеву одржавала свечана академија поводом централне прославе Међународног дана знаковног језика и Међународног дана глувих 20018. у Републици Србији, упутио пригодну телеграм честитку са изразима најлепших жеља за јубилеј, која је прочитана током програма, а која је уједно била и једина.

Иначе, Удружење глувих и наглувих Републике Македоније је основано 28. марта 1948. године и током свог развоја ова национална организација је прошла кроз различите фазе, извршила неколико промена у називу и статуту организације, усклађивала програмске приоритете и организационе шеме у складу са променама у друштвеном систему, развојем институционалне мреже и социјалног законодавства и потребама чланства. Она је за тих својих 70 година постојања и рада имала веома плодну активност и постигла запажене и вредне разултате у области превенције, едукације и рехабилитације особа са оштећеним слухом у Републици Македонији. А то је, мора се признати, и најважније.

Pozovite nas

011/24-39-523