Oblast ostvarivanja ciljeva Saveza je očuvanje veze gluvih i nagluvih Srbije sa gluvim i nagluvim osobama u regionu...Opširnije o nama

II World Congress of the Deaf

1. II svetski кongres gluvih održan je u Zagrebu od 23. do 27. avgusta 1955. godine. Kongres je održan pod motom “Gluvoća je krupan socijalni problem za čije je rešenje bitna međunarodna saradnja”
Kongres, čiji je pokrovitelj bio Josip Broz Tito, okupio je 1.600 učesnika iz 33 zemlje.
U radu kongresa, pored zvaničnih delegata, učestvovalo je 105 nastavnika, 61 audiologa, 35 socijalnih radnika i preko 30 psihologa.
Na ovom kongresu za predsednika SFG izabran je Dragoljub Vukotić koji je na toj funkciji ostao sledećih 7 mandata, odnosno do 1983. godine.
U okviru kongresa odigrane su prijateljske fudbalske utakmice između reprezentacija Jugoslavije i Belgije 3:1 (1:1) i Jugoslavije i Čehoslovačke 8:2 (6:0).

2. Izveštaj o dosadašnjem radu SFG podneo je Ćezare Magaroto (Italija), referat je izneo predsednik SGNJ Dragoljub Vukotić, a u radu kongresa učestvovali su L. Morel (Francuska), H. Luis Marokin (Španija), R. Putkanen (Finska), B. G. Nigam (Indija) itd.
Na snimku je kratak insert iz rada Generalne skupštine, rada komisija, obilazak starog grada, međunarodne izložbe gluvih umetnika, kulturno umetnički programi prisustvovanje fudbalskoj utakmici na stadionu “Dinama” u Maksimiru.

3. Na ovom snimku dati su prikazi kao i na prethodna dva snimka, rad pres i prevodilačke službe, prisustvovanje fudbalskoj utakmici Jugoslavija – Čehoslovačka 8:2 (6:0) kao i drugi prateći događaji u okviru Kongresa.

Pozovite nas

011/24-39-523