Film „Život bez zvuka“ je snimljen na 16 mm traci i originalni je deo postavke Surdološkog muzeja Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Crne Gore. Premijerno je prikazan u Zagrebu u okviru II svetskog kongresa gluvih 24. avgusta 1955. godine.

Film obrađuje rehabilitaciju, život i rad gluvih u Republici Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Prikazuje životnu priču gluvog dečaka iz jednog zabitog šumadijskog sela koga su pronašli volonteri Saveza i doveli u školu za gluvu decu u Zemunu. Prateći razvojni put tog dečaka prikazani su i segmenti rada u školama za gluvu decu, kao i niz različitih aktivnosti koje je Savez sprovodio širom nekadašnje Jugoslavije.  Brojne radne brigade gluve omladine sa uspehom su radile na obnovi porušene zemlje, izgradnji pruga, autoputeva itd. Pored toga, Savez je u tadašnje vreme obavljao i jedan novi složeni zadatak a to je uključivanje u privredu radno sposobne omladine koja nije imala priliku ranije da se školuje.

Najveći zadatak Saveza bio je da se ta gluva omladina, čiji je broj iz godine u godinu rastao, socijalizuje putem profesionalne rehabilitacije. Širenjem osnovnih organizacija rasla je i potreba njihovog druženja, tako da su osnovana mnoga kulturno umetnička i sportska društva koja su kasnije imala dosta uspeha na domaćim i međunarodnim manifestacijama.


 

Snimak sa III kongresa Saveza gluvih i nagluvih Jugoslavije koji je održan u Beogradu od 9. do 12. septembra 1954. godine. Ka kongresu je učestvovalo preko 150 delegata iz svih krajeva Jugoslavije. Gosti na kongresu između ostalih bili su predsednik Svetske federacije gluvih Vitorio Jerala, predsednik Francuske federacije gluvih Lisjen Morel, delegat Saveza gluvih Italije Antonio Magaroto, predsednik Sportske fed. gluvih Francuske Pjer Bernar, predsednik Sportske asocijacije gluvih Austrije Hajnrih Prohaska i sekretarica Inge Langthaler.

U okviru Kongresa održan je prijateljski atletski dvomeč između gluvih Jugoslavije i Francuske i prijateljska fudbalska utakmica Jugoslavija – Francuska 6:0 (4:0).

U Beogradskom dramskom pozorištu održana je svečana akademija sa prigodnim umetničkim programom koji su izvele folklorne grupe „Radivoj Popović“ (Beograd) i „Josip Medved“ (Zagreb).

Zadnjeg dana Kongresa učesnici su posetili grob neznanog junaka na Avali.


III sportske igre gluvih Jugoslavije održane su u Beogradu od 8 do 12. juna 1964. godine a obuhvatila su takmičenja u gotovo svim sportskim granama. Igre su održane na sportskim terenima Pionirskog grada i Sportskog centra u Košutnjaku.
Učestvovalo je preko 370 sportista – seniora i seniorki iz 16 sportskih društava.
Pehare i diplome pobednicima su predali predsednik SGJ Dragoljub Vukotić i sekretar Sportskog saveza SGJ Smilja Stefanović.


Skupština Glavnog odbora gluvih Srbije, Novi Sad, 5-7. maj 1955.

Skupština se odvijala u znaku proslave 10- godišnjice postojanja i rada Saveza gluvih u Srbiji. U okviru skupštine održana su razna sportska takmičenja, svečana akademija, izložba radova gluvih umetnika, radnika učenika u privredi i učenika škola za gluve.

Skupština je otvorena u dvorani Radničkog doma “Svetozar Marković”, u prisustvu preko 250 delegata, predstavnika narodne vlasti, socijalnih i prosvetnih ustanova za gluve.

Skupštinu je otvorio predsednik Mirko Zivlaković


 

II WORLD CONGRESS OF THE DEAF

 

1. II svetski кongres gluvih održan je u Zagrebu od 23. do 27. avgusta 1955. godine. Kongres je održan pod motom “Gluvoća je krupan socijalni problem za čije je rešenje bitna međunarodna saradnja”
Kongres, čiji je pokrovitelj bio Josip Broz Tito, okupio je 1.600 učesnika iz 33 zemlje.
U radu kongresa, pored zvaničnih delegata, učestvovalo je 105 nastavnika, 61 audiologa, 35 socijalnih radnika i preko 30 psihologa.
Na ovom kongresu za predsednika SFG izabran je Dragoljub Vukotić koji je na toj funkciji ostao sledećih 7 mandata, odnosno do 1983. godine.
U okviru kongresa odigrane su prijateljske fudbalske utakmice između reprezentacija Jugoslavije i Belgije 3:1 (1:1) i Jugoslavije i Čehoslovačke 8:2 (6:0).

2. Izveštaj o dosadašnjem radu SFG podneo je Ćezare Magaroto (Italija), referat je izneo predsednik SGNJ Dragoljub Vukotić, a u radu kongresa učestvovali su L. Morel (Francuska), H. Luis Marokin (Španija), R. Putkanen (Finska), B. G. Nigam (Indija) itd.
Na snimku je kratak insert iz rada Generalne skupštine, rada komisija, obilazak starog grada, međunarodne izložbe gluvih umetnika, kulturno umetnički programi prisustvovanje fudbalskoj utakmici na stadionu “Dinama” u Maksimiru.

3. Na ovom snimku dati su prikazi kao i na prethodna dva snimka, rad pres i prevodilačke službe, prisustvovanje fudbalskoj utakmici Jugoslavija – Čehoslovačka 8:2 (6:0) kao i drugi prateći događaji u okviru Kongresa.


VII svetske igre gluvih (danas Deaflympics) održane su u Briselu (Belgija) od 15. do 19. avgusta 1953. godine. Na ovim igrama prvi put je učestvovala fudbalska reprezentacija Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju. Naši su pobedili Švedsku sa 3:0, domaćina Belgiju sa 5:2 i u finalu Italiju sa 2:1.
U finalu su igrali: Ivan Šebalj – Branko Butirić, Branko Seleš – Svetomir Djordjević, Petar Milosavljević, Jovan Momirovski – Mirko Dimitrijević, Dušan Vasić, Aleksandar Lazić, Renato Valčić, Kiro Perovski.
Golove su dali Rici u 16 min. za Italiju, a Vasić u 70 (penal) i Lazić u 115 min. za Jugoslaviju. Za reprezentaciju Jugoslavije igrali su još Mijo Taboršek, Gojko Ćalić, Risto Ristovski i Dragutin Šorn a trener je bio Branko Kunst.
Posle ovog podviga Jugoslavija je bila prvak još četiri puta uzastopno 1957. god. u Milanu, 1961. u Malmeu, 1965. u Vašingtonu i 1969. u Beogradu, a 1973. god. osvojila je 3 mesto.


 

XI svetske igre gluvih (XI World Games of the Deaf) održane su u Beogradu od 9. do 16. avgusta 1969. godine. Na igrama su učestvovale 33 nacionalne selekcije sa 1189 sportista koji su se borili u 14 sportskih disciplina.
Ige su otvorene 9. avgusta na stadionu JNA. Posle deflea sportista i ceremonije otvaranja igara, učenici škola za gluvu decu i ansmbli KUD gluvih iz cele Jugoslavije izveli su prigodan program.
Na ovim igrama naši sportisti su osvojili 3 zlatne, 3 srebrne i 11 bronzanih medalja.

Na ovom snimku je, pre igara, prikazan kraći video zapis sa izbora za «Mis Saveza gluvih Jugoslavije». Lentu najleše osvojila je Dragana Bolnožan (Beograd), prva pratilja je bila Milomira Djordjević (Aleksinac) a druga Hasnija Salčinović (Sarajevo). Predsednik žirija bila je naša poznata glumica Eva Ras, koja je podelila nagrade.